Twenty Days of Technology in Twente

Maandagavond 3 november 2014 stond het DesignLab in Enschede in het teken van de kick-off van Twente’s Twenty Days of Technology. Twintig dagen vol bijzondere evenementen om de keuze voor techniek te stimuleren bij leerlingen en studenten. De avond werd geleid door presentatrice Renate Schutte, bekend van ‘En Dan Nog Even Dit’, en tafelheer Doekle Terpstra, landelijk aanjager van het Techniekpact. Onder hun bezielende leiding maakte aanwezigen kennis met een aantal prachtige voorbeelden die in het kader van Techniekpact Twente zijn ondernomen. Voorbeelden waar de rest van Nederland wat van kan leren, aldus Terpstra.

Twente is een kennisregio met de ambitie uit te groeien tot een internationaal gekende hightech top regio. Om te kunnen blijven concurreren met het buitenland en om marktkansen te benutten heeft Nederland meer goed opgeleide technici nodig. Een groot aantal organisaties in de regio ontwikkelt activiteiten om de keuze voor techniek te stimuleren bij leerlingen. Al deze bijzondere evenementen samen vormen de Twenty Days of Technology.

Afgelopen maandag 3 november 2014 was de kick-off van deze twintig dagen. Een energieke, informatieve en vooral verbindende avond in het DesighLab te Enschede. Renate Schutte en Doekle Terpstra gingen in gesprek met uiteenlopende tafelgasten. Er werden voorbeelden besproken van een aantal initiatieven die in het kader van Techniekpact Twente door hen zijn ondernomen. Voorbeelden waar de rest van Nederland wat van kan leren, aldus Terpstra, “de manier waarop Twente zich inzet voor het techniekpact is fantastisch”. Zo vertelde Lonneke Brands, Masterstudente Psychologie instructie, over haar werkzaamheden als techniekdocent bij basisschool de Troubadour in Haaksbergen. Via Twente Academy Young kwam ze bij de Troubadour, waar ze nu met veel plezier kinderen op jonge leeftijd kennis laat maken met techniek. Naast de Troubadour waren tevens het Bonhoeffer College, basisschool OBS ’t Schoppert en Saxion aanwezig. Bedrijven Demcon, Urenco en Thales waren samen met initiatieven Techwise en Vereniging Maakindustrie Oost tevens tafelgast.

Na de tafelgesprekken werd Twenty Days of Technology officieel geopend door Terpstra en Wim Boomkamp, voorzitter College van Bestuur van Saxion. De avond werd afgesloten met een netwerkborrel en buffet, waar de gesprekken in kleiner committée werden voortgezet. Studenten van Studentenpool Bètatechniek Saxion en Bonhoeffer College kregen tijdens de netwerkborrel de gelegenheid om hun techniekwerk te laten zien. Het was een zeer geslaagde avond, aldus Ton Beune, programmadirecteur van Techniekpact Twente, “Ik ben meer dan tevreden. Het was een verbindende en inspirerende avond.”


Terug naar Werkoverzicht