SPACE53

Allereerste testlocatie unmanned systems van start

Space53, de eerste nationale testlocatie voor drones en unmanned systems, is maandag 26 september officieel gelanceerd. Met Space53 heeft Nederland als eerste land binnen Europa de beschikking over een testlocatie die de benodigde ruimte en omstandigheden biedt om drones en unmanned systems in complexe omgevingen en situaties te kunnen testen. Tijdens de lancering heeft Nokia als eerste multinational een samenwerkingsovereenkomst getekend. De Finse telecomaanbieder gaat in Enschede de Nokia UTM, een intelligent verkeersmanagementsysteem voor drones, testen en verder ontwikkelen.

“Unmanned systems worden in snel tempo in steeds meer sectoren ingezet. Het is cruciaal dat we deze zonder gevaar voor de veiligheid kunnen laten opereren in een complexe, dicht bewoonde omgeving”, aldus Thorsten Robrecht, Nokia’s vice-president Advanced Mobile Networks Solutions, tijdens de lancering van Space53 op Twente Airport. “Daarvoor zijn niet alleen smart-drones vereist maar ook een intelligent verkeersmanagementsysteem. Nokia’s UTM-systeem is hiervoor speciaal ontwikkeld en we zijn op dit moment de enige telecompartij die hierin actief is. Twente Airport biedt ons de juiste omgeving en faciliteiten om de UTM in samenwerking met de kennispartners van Space53 grondig te kunnen testen en perfectioneren.”

Toekomstige wereldspelers
Space53 is een samenwerking tussen het bedrijfsleven en de publieke sector in Twente en biedt een unieke testlocatie binnen West-Europa. De locatie omvat een luchthaven, safety campus en een groot aantal buiten- en binnenruimtes voor het onderzoeken, ontwikkelen en testen van zowel grote als kleine unmanned systems. Alle hulpdiensten zijn op de locatie aanwezig. Binnen Space53 wordt nauw samengewerkt met onderzoeks- en onderwijsinstellingen zoals Universiteit Twente, Saxion Hogescholen en ROC van Twente. “Dit is een uniek concept dat toekomstige wereldspelers in de sector voor drones en unmanned systems aantrekt”, aldus burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede tijdens de lancering van Space53. “Testcentra zijn onmisbaar voor de groei van de sector voor onbemande systemen. Niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd.”

Space53, Twente Airport
Organisatie: Bik Business i.s.m. werkgroep Space53

 

 


Terug naar Werkoverzicht